fbpx

Polskie superfoods, o których nie słyszałeś

Superfoods – to określenie odnosi się do produktów o zbawiennych właściwościach zdrowotnych. To pełna substancji odżywczych żywność ekologiczna, kojarzona najczęściej z produktami egzotycznymi. Czy wiesz jednak, że Polska nie pozostaje w tyle, jeśli chodzi o „super produkty”? Sprawdź listę tych, które robią furorę na całym świecie. Możesz być zaskoczony!

O co chodzi z tym super-jedzeniem?

Termin „superfoods” ukształtował się na fali mody na zdrowe, ekologiczne odżywianie. Superfoods to produkty spożywcze, które zawierają mnóstwo substancji odżywczych, a nawet niewielka ich ilość jest w stanie uzupełnić pewne niedobory i poprawić samopoczucie. Do najbardziej znanych super-produktów zalicza się np. jagody goji, nasiona chia, spirulinę. Nie ma co ukrywać, że te produkty nie należą do najtańszych – zwłaszcza w Polsce. Ich wysokie ceny wynikają z konieczności importu z dalekich krajów.

My też mamy swoje superfoods

Nie długo trzeba było czekać na to, by ktoś zauważył potencjał w wielu polskich produktach ekologicznych. Wiele z nich z pewnością znasz i do tej pory nie wiedziałeś, że na całym świecie cieszą się renomą super-jedzenia.

1. Jarmuż
Ta roślina kapustna ceniona jest przede wszystkim ze względu na sporą ilość przeciwutleniaczy. Szklanka jarmużu zaspokaja 90% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i 100% zapotrzebowania na witaminę A. Możesz uprawiać go w ogródku lub na balkonie – doskonale czuje się w polskim, umiarkowanym klimacie.

2. Rokitnik
Małe owoce można spotkać podczas jesiennych i zimowych przechadzek po parku. Rokitnik to prawdziwa skarbnica witaminy C i sposób na końskie zdrowie. Na rynku można spotkać mnóstwo produktów, takich jak np. dżemy i powidła, które bazują na tym właśnie owocu.

3. Żurawina
Owoc doskonały, jeśli chodzi o leczenie stanów zapalnych układu moczowego. Żurawina wspomaga odporność, leczy choroby dziąseł, zwalcza niestrawność.

4. Miód
Nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć, że naturalny miód to samo zdrowie. Ta bomba witaminowa, a zarazem zdrowy sposób na osłodzenie domowych deserów, w Polsce jest produkowana na bardzo wysokim poziomie. Dostępność stuprocentowo ekologicznych miodów ze znakomitych pasiek nie jest żadnym problemem.

5. Orzechy włoskie
Rosną przy drogach, w parkach i ogrodach. To orzechy z największą ilością zdrowych kwasów omega-3, które wspaniale wpływają na ludzki układ nerwowy. Zawierają sporo białka, są niskokaloryczne i lekkostrawne.

6. Siemię lniane
To recepta na problemy układu pokarmowego, takie jak niestrawność czy zaparcia. Siemię lniane wpływa doskonale na pracę serca, a dodatkowo wspomaga odporność. Żel z nasion lnu, który przygotujesz zalewając je wodą, to doskonały, domowy kosmetyk – sprawdzi się jako nawilżająca maseczka na twarz lub odżywka do włosów.

7. Natka pietruszki
Czy wiesz, że jedna łyżka natki pietruszki dziennie zaspokoi zapotrzebowanie organizmu na witaminę C? Dodatkowo, w tej roślinie znajdziesz witaminy K i B, wapń, magnez, kwas foliowy. Pietruszka to czyste zdrowie.

8. Burak
Sportowcy nazywają go naturalnym dopingiem. Nie ma się czemu dziwić – lista jego zalet jest naprawdę długa. Burak doskonale wspomaga serce, chroni przed nowotworami, uzupełnia witaminowe niedobory, leczy niedokrwistość. Zwykły barszcz lub sok z buraka może zdziałać prawdziwe cuda.

To jedne z najlepszych superfoods, które możesz spotkać w Polsce. Tanie, łatwo dostępne i co najważniejsze – bardzo zdrowe. Znasz inne, prozdrowotne produkty, które powinny znaleźć się na tej liscie?

2019-03-15T14:03:25+00:0015 marca , 2019|