fbpx

Nietolerancja laktozy – jak ją rozpoznać i leczyć?

Nietolerancja laktozy zdaje się być prawdziwą plagą. Coraz więcej osób uskarża się na problemy trawienne wynikające ze spożywania produktów mlecznych. Zdarza się jednak, że bywa błędnie diagnozowana „na oko”. Jak rozpoznać nietolerancję laktozy oraz jak zmienić codzienne przyzwyczajenia żywieniowe, by czuć się dobrze?

Na czym polega nietolerancja laktozy?

To niewłaściwa reakcja organizmu na zawarty w mleku i jego przetworach cukier. Przyczyną nietolerancji laktozy jest niedobór lub niedobór laktazy – enzymu, który ma za zadanie rozkładać laktozę na glukozę i galaktozę.
Jeśli laktoza nie zostanie prawidłowo rozłożona w organizmie, ulega fermentacji w jelicie grubym, co doprowadza do wielu, trawiennych niedogodności. Gazy działają na ściany jelit drażniąco, co może powodować nawet odczucia bólowe.
Szacuje się, że nawet 80% ludzkości może nie trawić laktozy pochodzącej ze zwierzęcego mleka. Dietetycy coraz częściej podkreślają, że człowiek to jedyny gatunek, który sięga po mleko pochodzące od innych stworzeń – mleko o innym składzie i właściwościach, niż jest nam potrzebny.

Objawy nietolerancji laktozy

Pierwsze podejrzenia co do tego, że nie powinieneś spożywać produktów mlecznych, można wysnuć na podstawie typowych dla nietolerancji objawów, w tym:
Biegunek,
Wzdęć,
Bólów brzucha,
Uczucia przelewania w jamie brzusznej,
Kolek,
W skrajnych przypadkach: wymiotów.

Wyżej wspomniane objawy pojawiają się u chorego po kilku lub kilkunastu godzinach od spożycia produktu mlecznego. Ich nasilenie zależy od ilości spożytej laktozy.

Nietolerancja laktozy – diagnoza

Pierwszym krokiem, jaki powinieneś wykonać, jeśli czujesz, że mleko ci nie służy, jest udanie się do lekarza-gastrologa lub dietetyka. Powinien on zlecić wykonanie następujących badań:
Badanie pH stolca,
Test obciążenia laktozą,
Wodorowy test oddechowy.

Te badania wykażą, czy cierpisz na nietolerancję laktozy. Warto je wykonać zwłaszcza, że nietolerancję laktozy łatwo pomylić z innymi schorzeniami, w tym np. alergią na mleko.

No właśnie – alergia czy nietolerancja?

Alergia na mleko to nie to samo, co jego nietolerancja. Uczulenie to reakcja układu odpornościowego, podczas gdy nietolerancja pokarmowa wynika z układu trawiennego. Objawy uczulenia na mleko pojawiają się niemal natychmiastowo po jego wypiciu i często są widoczne gołym okiem – pojawiają się wysypki, zaczerwienienie skóry i obrzęki.

Jak leczyć nietolerancję laktozy?

W przypadku stwierdzenia nietolerancji, lekarz zleci totalne odstawienie produktów zawierających laktozę. To jedyny sposób na to, by przywrócić komfort pacjenta, ale i zminimalizować rozwój groźnych chorób układu trawiennego.
Pamiętaj, że laktoza zawarta jest nie tylko w typowych produktach mlecznych – mleko stanowi składnik całej gamy różnego typu produktów. Laktoza może występować w słodyczach, pieczywie, niektórych alkoholach, makaronach. Stwierdzona nietolerancja oznacza, że będziesz musiał przyzwyczaić się do czytania etykiet produktów.
Odstawienie mleka i produktów, które je zawierają to właściwie jedyny sposób, by pozbyć się przykrych dolegliwości. Taka dieta będzie obowiązywać cię już całe życie. Na szczęście, na rynku znajdziesz mnóstwo produktów – w tym również mlecznych- które nie posiadają laktozy, dlatego diagnoza nietolerancji nie musi oznaczać rezygnacji z tego, co lubisz.

Nietolerancja laktozy to diagnoza, która coraz częściej pada w gabinetach dietetyków. Jeśli podejrzewasz ją u siebie, nie zwlekaj z wizytą – fachowa porada pomoże ci znacznie polepszyć swój komfort codziennego życia.

2019-02-19T13:44:05+00:0022 lutego , 2019|