fbpx

Czy wiesz, które owoce mogą uczulać?

Są zdrowym źródłem witamin i minerałów, po które sięgać powinien każdy z nas. Trudno zarzucić owocom cokolwiek złego – poza tym, że w niektórych przypadkach mogą silnie uczulać. Czy wiesz, jak rozpoznać reakcję alergiczną po spożyciu owoców? Zdradzamy, które gatunki uczulają najsilniej i jak zdiagnozować alergię na owoce.

Dlaczego owoce uczulają?

Wiele osób z pewnością zadaje sobie pytanie – jak to możliwe, że coś tak zdrowego jak owoce wywołuje niekorzystne skutki uboczne? Warto posłużyć się tutaj analogią do pyłków roślinnych. Podobnie jak i one, owoce zawierają proteiny podobne w budowie do tych zawartych w pyłkach. W przypadku osób wrażliwych, tego typu substancje są alergenami – niezależnie od źródła ich pochodzenia. Można założyć więc, że wiele osób uczulonych na pyłki roślinne, może być uczulone na niektóre gatunki owoców.

Jak objawia się alergia na owoce?

Objawy uczulenia na owoce są wielowymiarowe. Pojawiają się jednak na tyle szybko, że łatwo jest skojarzyć je ze spożyciem konkretnego pokarmu. Do najczęściej zauważanych zalicza się:
– Mrowienie i pieczenie jamy ustnej, gardła po zjedzeniu owocu – to najczęstszy i zarazem najwcześniej występujący objaw alergii;
– Katar;
– Reakcje skórne: pokrzywkę, zaczerwienienie;
– Obrzęk gardła;
– Biegunki, bóle brzucha, wymioty.

Jeśli tego typu reakcje występują bezpośrednio po zjedzeniu jakiegoś owoce, możesz podejrzewać alergię. Stuprocentową pewność zagwarantuje ci jednak wizyta u alergologa, który przeprowadzi właściwe testy i oceni, jakie owoce są alergizujące w twoim przypadku.

Jakie owoce najczęściej uczulają?

Do najczęściej uczulających owoców należy zaliczyć banany, truskawki, cytrusy, kiwi, jabłka, śliwki i czereśnie. Naukowcy podkreślają, że dla ludzi żyjących w naszej szerokości geograficznej, często uczulające okazują się owoce egzotyczne, jak np. awokado i ananas.

Uczulają również warzywa

Warto dodać, że i warzywa mogą wywoływać reakcje alergiczne. Co prawda, grupa tych uczulających jest w tym wypadku o wiele węższa. Do najczęściej uczulających warzyw zalicza się seler, marchew, pietruszkę oraz pomidory. Bardzo małą zdolność alergizującą mają warzywa kapustne.

Uczulone są najczęściej dzieci

Zauważono, że w gronie osób uczulonych na owoce, najszerszą grupę stanowią dzieci. Ma to bez wątpienia związek z ogólną tendencją wzrostową, jeśli chodzi o alergie wśród najmłodszych pokoleń. Obserwuj swoje dziecko po spożyciu przez nie owoców – zwłaszcza, gdy dopiero wprowadzasz je do jego diety. Objawy alergii owocowej, takie jak obrzęk gardła, mogą być dla maluchów bardzo niebezpieczne.

Czy można pozbyć się alergii?

Najprostszym sposobem by zapomnieć o przykrych dolegliwościach jest unikanie owoców, które okazały się uczulające. Pamiętajmy, że należy zwracać uwagę i na to, czy dany owoc nie pojawia się w składzie innych produktów, np. lodów. Warto spróbować poddawać ulubione, lecz uczulające owoce obróbce termicznej – choć pozbawia je to wielu cennych składników, ciepło neutralizuje zarazem działanie alergizujących protein. W niektórych przypadkach, może okazać się to skutecznym sposobem na bezpieczne spożywanie ulubionych owoców.

Uczulenie na owoce, wbrew pozorom, jest problemem dość powszechnym. Objawia się w bardziej lub mniej dotkliwy sposób, dlatego wiele osób może nawet nie wiedzieć o tym, że dany owoc je uczula. Przy najmniejszych nawet wątpliwościach, warto skonsultować się z lekarzem-alergologiem, który oceni, czy konkretne owoce powinny zostać wykluczone z codziennej diety.

2019-02-26T10:06:08+00:001 marca , 2019|